Architectuur- en cultuurreis SEVILLA

In Sevilla, het hart van Andalucia, is het traditionele Spanje nog sterk aanwezig.

Het leven is er gemoedelijk en speelt zich op straat af. Overal zijn leuke bars waar je uitgebreid tapas kan eten en manzanilla (droge sherry) kan drinken. De siësta bepaalt het dagritme en in de avond blijft het lang levendig op straat. Het is de bakermat van de Flamenco en overal in de stad, maar vooral in Triana, zijn er dansscholen, muziek en dans optredens. De stierengevechten worden door de Sevillanos druk bezocht. Feesten worden uitbundig gevierd: de Semana Santa en de Feria.

Eeuwenlang is Sevilla overheerst door de Moorse cultuur. In de oude stad is deze sfeer nog levend: een complex stelsel van smalle stegen en pleintjes, oude Moorse paleizen  met prachtige tuinen en restanten van oude moskeeën. Sevilla is een traditionele stad: dit is te zien aan de hedendaagse architectuur. Er wordt meestal gekozen voor behoudende nieuwbouw, gebruik makend van lokale materialen en architectuurstijlen. Toch huisvest Sevilla een van meest belangrijke architectenbureaus van Europa: Cruz Y Ortiz. (o.a. Rijksmuseum Amsterdam) Zij hebben een aantal belangrijke projecten in Sevilla gerealiseerd. In hun vroegere woningbouwprojecten zie je de zoektocht van dit bureau naar een symbiose tussen de traditie en de moderniteit. De kracht van hun werk is een zekere soberheid en eenvoud met een sterk concept als uitganspunt.

Tijdens de Cultuur en Architectuurreis gaan we beide aspecten van Sevilla bekijken en ervaren. De oude stad met zijn prachtige paleizen, kerken, tuinen en pleintjes is de plek van waaruit we Sevilla gaan ontdekken. Op het programma staan natuurlijk de Kathedraal en de Giralda toren, het Alcazar, Plaza de España en de Basiliek van de maagd Macarena. We gaan per fiets het Parque de Maria Luisa, het middelpunt van de wereldtentoonstelling in 1929, in combinatie met het expo92 terrein bezoeken. De belangrijkste projecten van Cruz y Ortiz (station Santa Justa, Bibliotheek en woningbouwprojecten) staan op het programma, net als de ‘Metropol Parasol’ van Jürgen Mayer op Plaza de Encarnacíon. Een speciale flamencoshow maakt het beeld van Sevilla compleet. We bezoeken de Plaza de Toros, waar de stierengevechten worden gehouden. Het is een bijzondere traditie die sterk samenhangt met de Flamenco en het leven in Andalucia.

Voor meer informatie: www.onsiagoemans.nl