INDUSTRIËLE MONUMENTEN IN HET RUHRGEBIED

Onsia Goemans organiseert een dagtrip naar het Ruhrgebied. Op zaterdag 26 oktober 2013 bezoeken we de Gasometer in Oberhausen en de Zeche Zollverein in Essen.

De aanleiding is een prachtige installatie van de kunstenaar Christo in de Gasometer. Deze gashouder is met zijn 117 meter hoogte één van de grootste in zijn soort en is gebouwd tussen 1927 en 1929. Vanaf het dak is er een prachtig uitzicht over de omgeving, maar niet minder indrukwekkend is de grote ruimte in de gashouder zelf. Sinds 1998 is dit in gebruik als expositieruimte en dit jaar heeft Christo hier een indrukwekkende installatie gemaakt. Christo, bekend als de “inpakkunstenaar” van onder andere de Reichstag in Berlijn en Pont Neuf in Parijs, heeft hier de lucht ingepakt: Big Air Package.  Met behulp van 20.350 m2 lichtdoorlatend weefsel is een opblaasbaar sculptuur gemaakt met een hoogte van 90 meter, een diameter van 50 meter en een inhoud van 177.000 kubieke meter. Tot zover de indrukwekkende getallen. Maar wat vooral telt is de ervaring: verlicht door het dakraam van de Gasometer ontstaat binnenin een diffuse atmosfeer van licht. Hier, centraal in de Big Air Package, openbaart zich een unieke belevenis van ruimte, grootte en vorm.

Aansluitend bezoeken we de Zeche Zollverein. Dit steenkolenmijnencomplex was in zijn tijd de grootste en modernste ter wereld. Weliswaar is de Zollverein opgericht in 1847, maar de reputatie dankt het aan schacht XII. Gebouwd in 1932 wordt deze gezien als een meesterwerk van architectuur en techniek. De gebouwen zijn opgetrokken in de stijl van het Bauhaus en de strakke architectuur met stalen ramen vormen ook nu nog steeds een inspiratie. De Zeche Zollverein is dan ook niet voor niks in 2001 op de lijst van Unesco Werelderfgoed geplaatst. Op onze rondtour volgen we de weg van de kolen: we maken een dwarsdoorsnede door de Zollverein en zien transportbanden, stortkokers, de wasstraat en ovens om steenkool tot cokes te verwerken.