De Markthal, een nieuw Rotterdams Icoon

Op 2 november 2014 heeft een groep van 50 enthousiaste mensen onder leiding van Onsia Goemans (www.onsiagoemans.nl) een bezoek gebracht aan de Markthal.

Bijna iedereen weet dat de Markthal recent is geopend. Wat velen niet weten is dat de Markthal in Rotterdam staat op de plek waar eens de stad Rotterdam is ontstaan. De resten van de dam in de Rotte, het begin van Rotterdam, bevinden zich vlakbij de Markthal.
Tijdens het graven van de parkeergarage kwamen er archeologische vondsten naar boven. Stadsarcheologe Maaike Sier was nauw betrokken bij deze opgravingen. En mede door haar inzet hebben deze vondsten een plek gekregen in de Markthal. Kossmann.de jong heeft voor deze vondsten de permanente tentoonstelling ontworpen in het ondergrondse trappenhuis van de Markthal: de Tijdtrap.

De tijdstrap:
Het roltrappenhuis in het hart van de Markthal leidt naar de winkels in het souterrain en de parkeergarage, 15 meter diep. Dit trappenhuis is uitgewerkt als reis door de tijd. Vier verdiepingen worden met elkaar verbonden door een tijdlijn van jaartallen. Iedere verdieping staat voor een andere periode in de geschiedenis van de stad. Op alle glazen wanden van het trappenhuis zijn grafische prints aangebracht. Door te spelen met de mate van transparantie ontstaan steeds nieuwe “kijkgaten in de tijd”. Dit levert steeds nieuwe beelden op zowel in het trappenhuis als op de parkeerlagen. De historische betekenis van deze locatie wordt zo zichtbaar gemaakt en levert een bijdrage aan de beleving en historische identiteit van Rotterdam.

Het ontwerp van de Markthal is van architectenbureau MVRDV. Over dit ontwerp maar ook het nieuwe concept in de stad is aandacht besteed tijdens de rondwandeling.

Archeologe Maaike Sier nam ons mee naar de historie van de plek door de tijdtrap te beklimmen en Onsia Goemans heeft het verhaal over de Markthal in deze tijd laten eindigen.

anetgoemans-markthal2