Architectuur en cultuurreis MADRID

Madrid is een moderne stad waar het Spaanse leven bruist en biedt naast veel cultuur en architectuur ook een levendig straatleven op de vele mooie grote pleinen. Tijdens de 4-daagse reis zullen we al deze aspecten van Madrid lopend, per fiets en per metro gaan verkennen.

anet goemans-madrid

Naast de belangrijkste musea (Het Prado, Het Reina Sofía en het Thyssen Bornemisza) staan een aantal bijzondere projecten, die niet direct in alle toeristengidsen staan, op het programma.
Opvallend zijn de fraaie rehabilitatie projecten, verlaten gebouwen die daardoor een nieuwe plek in Madrid hebben gekregen. We bekijken het voormalig slachthuis Matadero de Madrid. Het complex is volledig gerehabiliteerd en vormt nu een groot cultureel centrum, gelegen aan de rivier.
Met het betrokken architectenbureau, Tuñon y Mansill, bezoeken we de voormalige bierbrouwerij Águila dat is omgevormd tot archief en bibliotheek. Tenslotte is het Caixa Forum, ontworpen door de Zwitserse architecten Herzog & de Meuron: een tentoonstellingsgebouw waar een bestaand pand is uitgebreid met een enorme corten stalen opbouw, de moeite waard om te bekijken.
Indrukwekkend is ook het project Madrid Río, waar het openbare gebied rond de rivier over een grote lengte is veranderd in een prachtig openbaar park dat intensief gebruikt wordt door de Madrilenen. Op z’n Hollands, namelijk op de fiets, gaan we dit project van het Nederlandse bureau West 8 beleven.
Ook bekijken we onder andere nog een wonderlijk “beschuitjestoren” uit de jaren ’70 (Torres Blancas), een hotel met bijzondere interieurs van beroemde architecten (als Zaha Hadid, Jean Nouvel, John Pawson, Norman Foster, enz), en slaan we het monument voor Columbus op het Plaza de Colón niet over.

Voor meer informatie: www.onsiagoemans.nl

anet goemans-madrid2 anet goemans-madrid3 anet goemans-madrid4